Kilpailuun valmistautuminen henkisesti – mitä ihmettä pitäisi miettiä?

Kilpailijoille opetetaan varsin vähän millaista on toimiva henkinen valmistautuminen kilpailuihin. Mitä ihmettä kilpailijan kannattaisi miettiä ennen kilpailuja? 

Miksi niin monet vinkit eivät toimi?

Usein kilpailija voi kuulla useita erilaisia ohjeita. Vinkit saattavat perustua siihen, mikä on toiminut vinkin antajalle itselleen. Kun erilaisia ohjeita tarjoavat toiset urheilijat, valmentaja, ystävät ja katsojat, ja jokainen omista lähtökohdistaan käsin, ei ole ihme, että pää voi mennä pyörälle.

Vai mitä sanoisit näistä ohjeista, jotka ovat keskenään ristiriitaisia:

  • Ajattele kisoja mahdollisimman paljon, niin lataudut niihin parhaiten
  • Älä ajattele kisoja etukäteen, vaan koita pitää ajatukset muualla

tai

  • Kisoissa pitää sitten venyä ja tehdä kova suoritus
  • Kisoissa teet vaan sen minkä osaat

tai

  • Kisaa jotain henkilöä tai tarkoitusta varten, niin jaksat tsempata paremmin
  • Ei pidä yhtään ajatella mitä muut odottavat


Mitä näistä ohjeista kannattaisi oikein noudattaa? Mitä ihmettä pitäisi miettiä ennen kisaa?

Ohjeiden erilaisuus on luonnollista, koska ajatusten kulku on osaltaan yksilöllistä. Tästä syystä vinkki on toiminut sen antajalle, mutta jollekin toiselle samainen vinkki voi olla jopa haitallinen. Tästä syystä kilpailijan on syytä tietää miten omat ajatukset toimivat parhaiten.

Jännittäjän ajattelu

Usein liiallinen jännitys johtuu siitä, että mielessä pyörii kaikki asiat mitkä voivat mennä pieleen. Jos kisaaja miettii mahdollisia epäonnistumisia ja katsoo niitä kauhu-videon lailla yötä päivää, niin se luo mielelle varsin erikoisen fiiliksen. Ei ihme, että kisaaminen ahdistaa, jos mielessä pyörittää epäonnistumisia, eikä mahtavaa suoritusta. Toki joskus on syytä miettiä myös mahdollisia tulevia ongelmia, mutta niihin voi jäädä helposti ajatuksineen jumittamaan liikaa.

Henkinen valmistautuminen kisoihin - ajattele tätä asiaa

Mitä kannattaisi ajatella - ja miten? Aluksi on hyvä tietää, että vaikka urheilijan ajatukset ovat yksilöllisiä, niissä on myös säännönmukaisuutta. On siis mahdollista saada myös yleispäteviä ohjeita, vaikka jokaisella kilpailijalla onkin oma tapansa ajatella. Kaikista tehokkain henkinen valmistautuminen kilpailuun tehdään siten, että se tukee mielen yleistä säännönmukaista toimintaa sekä yksilöllisyyttä. 

Aihepiiri on laaja, mutta käsittelen tässä yhden tärkeimmistä asioista, joka kuuluu kisataitojen ehdottomaan kärkikastiin. Seuraava ohje kuuluukin yleisiin mielen säännönmukaisuuksiin. Ohje kuuluu näin: ajattele sitä mahtavaa suoritusta, jota tavoittelet tulevissa kisoissa.

Kyse ei ole sijoituksesta tai tuloksesta, vaan selvästä käsityksestä siitä, miten toimimalla suorituksesta tulee mahtava. Mikä on olo, miltä suoritus tuntuu, millainen asenne, millainen itseluottamus ja niin edelleen. Mitä elävämmin ja tarkemmin tämän tavoitesuorituksen pystyy mieltämään, sitä parempi. 

Ajattelun suotuisat vaikutukset

Hyvän kisasuorituksen ajattelulla on paljon suotuisia vaikutuksia kilpailijalle. Ajatukset menevät sinne, minne ne ovat tottuneet menemään. Tästä syystä kannattaa treenata laadukasta kisa-ajattelua esimerkiksi juuri tämän huippusuorituksen muodossa. Ajattelemalla oikeanlaista suoritusta aivot saavat harjoitusta juuri siihen mihin pitääkin - eli suorituksen tekemiseen mahtavalla tavalla oikein ja hyvällä fiiliksellä. Mitä useammin hyvää suoritusta ajattelee, sitä enemmän kisaaja treenaa oikealla tavalla tekemistä. Hyvän suoritusfiiliksen ajattelu linkittää hyviä fiiliksiä myös koko kisatilannetta kohtaan. Tämä vähentää tehokkaasti liiallista jännitystä. Kisajännitys ei vaivaa yhtä helposti, kun fokus on oikeassa suorituksessa.  

Miten treenata?

Tuon huippusuorituksen miettiminen on helpompaa, kun tiedät millaiset ajatukset toimivat juuri sinulle. Tämänkin voi selvittää varsin helposti. Kun tämä on tiedossasi, voit luoda itsellesi valmiita mielikuvia, jotka auttavat juuri tässä. Niiden avulla voit oppia keskittymään juuri sinulle oikeanlaisiin asioihin. Mitä monipuolisemmin pystyt tutkailemaan ajatuksiasi ja hyviä kisafiiliksiä, sitä paremmin myös ymmärrät sinulle sopivaa käyttäytymistä kisoissa. Kun nämä menetelmät ovat linjassa mielen yleisen toiminnan kanssa, niin tulosta syntyy. 

Esimerkiksi Huippusuoritusolo -verkkokurssi opettaa miten kartoitat oman yksilöllisen tapasi ajatella kisasuoritusta. Saat sen jälkeen selvät ohjeet miten harjoitella. Mentaaliharjoitteet ovat rakennettu mielen toiminnan pohjalta, ja sinun ajatustesi mukaisia, eikä kenenkään muun. Voit siis unohtaa sen pohtimisen, sopiiko jonkun antamat ohjeet sinulle vai ei, koska tiedät mitkä ajatukset sinulle toimii. Tästä syystä tiedät miten treenaat kisasuorituksesi etukäteen ja valmistaudut henkisesti. 

Mikäli haasteenasi on liika kisajännitys tai epäonnistumisen pelko tai vaikkapa yliyrittäminen, suosittelen Huonot tunteet hallintaan -verkkokurssia, joka tehokkaasti auttaa sinua eteenpäin.

Minulta on kysytty voiko (tai pitääkö) tunteita hallita. Psykologit puhuvat nykyään pikemminkin tunteiden säätelystä ja tässä tapauksessa kyse on samasta asiasta. Tunteet vaikuttavat suorituskykyyn, joten on hyvä osata kohdata ne.

Ylipäänsä kursseilla tarjotut laadukkaat videoidut mielikuvaharjoitukset ovat loistava tapa treenata ja valmistuatua kisoihin. Molemmat näistä kursseista ovat videoituja ja sisältävät kaikki tarvittavat harjoitukset ja työ/harjoituskirjat. Suosittelen! 

Tsemppiä kisoihin!

ps. Pääset tutustumaan verkkokursseihin täältä.

Kirjoittajasta Panu Kuhlberg

Panu on urheilijoiden mentaalivalmentaja, sekä Light On Gravityn ja Huippusuoritus.fi:n perustaja. Panu valmentaa urheilijoita ja yrityksiä ajattelemaan entistä paremmalla tavalla. Panulla on kilpaurheilutausta ja muun muassa Euroopan mestaruus amerikkalaisessa jalkapallossa. Panu on myös pelannut Italian Golden Leaguessa.

Yritykset arvostavat myös Panun kansainvälistä johtamiskokemusta työelämässä. Panu kouluttaa ja luennoi yrityksissä ja muissa organisaatioissa, kuten yliopistoissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Menestyvän urheilijan kisataidot: Huippusuoritus kilpailussa - opas urheilijalle. Lue nyt!

>