Miten saat suoritukseen lisäpotkua?

Kuuluisa jääkiekkovalmentaja, Juhani “Tami” Tamminen, on tullut tutuksi värikkään pukeutumisen lisäksi räväköistä ja osaavista valmennusanalyyseistä. Keskitytään tällä kertaa tähän lausahdukseen:

“90% keskittyminen on 50% suoritus.”  – Tami Tamminen

Mitä tämä voisi tarkoittaa?

Jos siis urheilija ei ole keskittynyt, niin hän ei kykene fyysisesti samaan suoritukseen kuin keskittyneenä.

Mitä se keskittyneisyys sitten on?

Keskittyneisyys on tietynlainen tunne ja siihen liittyvä tietynlainen ajattelu. Se on kyky sulkea epäoleelliset asiat pois mielestä. Kyse on fokuksesta.

Lähdetään liikkeelle tästä tunteesta. Tunteen merkitys on aivan ainutlaatuinen suorituskyvylle. Tämä johtuu siitä, että tunne vaikuttaa suoraan ajatuksiin ja toiminnan laatuun – ja päinvastoin.

Tunteiden palaute-luuppi

Vääränlaisella tunteella (esim epävarmuus, pelko, laiskuus, de-motivaatio jne.) urheilija ei saa itsestään irti kaikkea mahdollista potentiaalia, vaikka kuinka yrittäisi. Samalla voimaannuttavien ajatusten ylläpitäminen on vaikeampaa. Huonoissa fiiliksissä parastaan ei saa irti, vaikka sitä kuinka pakottamalla yrittäisi.

Hyvässä mielentilassa monet asiat ovat mukavampia ja helpompia tehdä ja tsemppiä löytyy. Se taas vaikuttaa suoritukseen, joka onnistuessaan ruokkii parempia ajatuksia.

Kyseessä on siis palaute-luuppi. Tässä luupissa juurikin tunteet ovat oleellisessa osassa luoden ja ruokkien tietynlaisia ajatuksia. Tästä saattaa seurata mielenkiintoinen kierre, joka joko ylläpitää hyvää suorituskykyä tai vaikuttaa siihen negatiivisesti.

Hyvä tunne >> Tekemisen laatu paranee >> Voimaannuttavat ajatukset saavat elintilaa >> Hyvä tunne kasvaa >> Tekemisen laatu paranee entisestään >>  jne.

Mitä jos osaisit laukaista itsellesi juuri sen oikean tunteen juuri oikealla hetkellä? Auttaisiko se saamaan sinut vaikkapa vieläkin keskittyneiseenpään tilaan?

Mitä tämä tarkoittaa?

Tästä päästää siihen tosiasiaan, että oikeanlainen tunne on yksi tärkeimmistä  – ja nopeimmista – tavoista parantaa suoritusta. Tunteen ei tarvitse olla edes mitenkään ihmeellinen, kun se jo vaikuttaa positiivisesti. Tärkeintä on tunteen sopivuus tilanteeseen. Usein urheilija tilannetta parantaa jo se, että jotain tiettyä tunnetta ei ole. Tähän kun lisätään pienikin oikeansuuntainen tunne, niin se voi saada aikaan dramaattisia muutoksia suoritukseen.

Kyse on siitä osaako urheilija säätää tunteitaan pelitilanteessa. Valitettavasti toiset luottavat tässä sattumaan tai onneensa – “toivottavasti olisi hyvä fiilis ja hyvä päivä”.  Onneksi tämän yksinkertaisen taidon oppiminen on urheilijoille helppoa. Sattuman varaan ei tarvitse tällöin nojautua yhtä paljon.

Lopuksi

Palataan Tami Tammisen lausahdukseen. Keskittyneisyys tarkoittaa jokaiselle erilaista olotilaa. Mikäli keskittyneisyys tarkoittaa jääkiekkoilijalle esimerkiksi voittajan rautaisan itsevarmaa, pelin kannalta kaiken välttämättömän salamana huomaavaa ja voimiaan säälittömästi käyttävän taistelijan olotilaa, jossa pään sisäiset ajatukset ovat hiljentyneet flow-tilan merkiksi, Tamminen on enemmän kuin oikeassa.

Mielestäni kuitenkin vielä oleellisempaa on kysyä: miten se tila tehdään? Miten urheilija saa aikaan itselleen täydellisen keskittyneisyyden tilan? Miten urheilija saa ylipäänsä itselleen minkä tahansa oikean tilan? Tästä on kyse mentaalivalmennuksessa.

 

Päivitys 2.10.2015: Tässä on yksi yksinkertainen esimerkki miten tunteen voi saada aikaiseksi.

Kirjoittajasta Panu Kuhlberg

Panu on urheilijoiden mentaalivalmentaja, sekä Light On Gravityn ja Huippusuoritus.fi:n perustaja. Panu valmentaa urheilijoita ja yrityksiä ajattelemaan entistä paremmalla tavalla. Panulla on kilpaurheilutausta ja muun muassa Euroopan mestaruus amerikkalaisessa jalkapallossa. Panu on myös pelannut Italian Golden Leaguessa.

Yritykset arvostavat myös Panun kansainvälistä johtamiskokemusta työelämässä. Panu kouluttaa ja luennoi yrityksissä ja muissa organisaatioissa, kuten yliopistoissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Menestyvän urheilijan kisataidot: Huippusuoritus kilpailussa - opas urheilijalle. Lue nyt!

>