Onnistumisia matseihin ja kilpailuihin näillä harjoitteilla

Henkinen valmistautuminen kisoihin on oleellinen osa menestyvän urheilijan taitoja.

Ensimmäinen ohje urheilijalle on se, että tiedä, mitä haluat.
Mieli menee sinne, mihin se on tottunut menemään. Siksi mielen harjoittelun merkitys on suuri. Kun opit hyvät tavat ajatella, ne tulevat automaattisesti.

Kun urheilija ajattelee mitä hän kisassa haluaa, hänellä saattaa olla jokin tietty tulos mielessään. Tällä kertaa emme kuitenkaan puhu tulostavoitteista. Joskus urheilijan jännittäessä kovasti kisaa, hän saattaa toivoa ettei epäonnistuisi. Tästä on tullut hänen tavoitteensa. Sekään ei ole kovin hyvä tapa ajatella.

Sen sijaan, on huomattavasti tärkeämpää ajatella miten toimit silloin, kun yllät kovaan suoritukseen.

Mitä tämä voisi tarkoittaa käytännössä? Tässä helppo ja tehokas esimerkkiharjoitus, jossa on asioita, joita kannattaa ajatella - ja joita kannattaa tavoitella.

1. Urheilijalle usein hyödyllisiä fiiliksiä suorituksen aikana voivat olla esimerkiksi nämä:


  • Rentous
  • Nauttiminen
  • Itseluottamus
  • Vapautunut
  • Helppous
  • Periksiantamattomuus

Millainen fiilis on sinulle juuri se oikea fiilis, jolla saat itsestäsi parhaan irti? Kun olet tunnistanut sen/ne, siirry seuraavaan kohtaan.


2. Kuvittele nyt seuraavanlainen tilanne.


Kisa on alkamassa. Näet tilanteen ja itsesi kuin televisiosta tai ruudulta, kun kameramies kuvaa sinun toimintaasi kisoissa.


Urheilijalla, jota katsot, on juuri se oikea fiilis, jota kohdassa 1 mietit. Seuraa nyt miten hän toimii, kun hänellä on tämä hyvä fiilis:


  • Miten hän silloin juttelee muille kisaajille ennen kisaa? 
  • Hymyileekö hän?
  • Miten se hyvä fiilis näkyy hänen käytöksessä? Mitä hän silloin tekee? Mitä hän ei tee?
  • Miten hän kävelee, millaiset eleet hänellä on? 
  • Miten hän lämmittelee?
  • Miten hän ottaa kontaktia muihin?
  • Millainen ryhti hänellä on? 
  • Miten hän hengittää, mihin hän katsoo ja kiinnittää huomion?
  • Millaisella äänellä hän itse ajattelee?

3. Nämä käytökset, joita äsken mietit ovat tärkeä osa sitä suoritusta, jonka haluat tehdä. Haluat toimia juuri tällä tavalla.


Nyt heti jo seuraavassa kisassasi kävele, puhu, elehdi ja toimi juuri tällä tavalla, kuin äsken näit. Jos urheilija jutteli ja naureskeli muiden kanssa, tee näin jo heti suoraavissa kisoissa. Jos hän oli rauhallinen, käyttäydy juuri samalla rauhallisella tavalla. Puhu yhtä hitaasti tai nopeasti. Samanlaisella äänellä, samalla voimakkuudella. 

Matki tätä toimintaa parhaan kykysi mukaan, niin huomaat, että mielesi tulee heti perässä. Tämä toimintasi nimittäin on 100% omassa hallinnassasi. Se ei riipu muista kisaajista, eikä olosuhteista. Ja juuri se tekee tästä niin voimakkaan harjoituksen. 

Mitä useammin tätä mietit, sitä varmemmin sinulla on kisan alettua juuri tämä oikea fiilis. Hienoa, eikö totta? Ja jos jotain haluat miettiä ennen kisaa, niin mieti juuri tällaista suoritusta ja omaa käytöstäsi. 

On hyvä muistaa, että kisaan on joka tapauksessa parempi lähteä, kun urheilija on valmis tekemään minkä pystyy ilman turhaa epäröintiä - ja valmiina toimimaan. 

Kisataidoilla poistat henkisiä jarruja ja painat kaasua suoritukseen

Miten aloitat oman mielesi treenaamisen ja kehittämisen?

Mentaaliharjoittelun yleinen harhaluulo on se, että se vaatisi parin tunnin meditaatio-sessioita päivittäin. Tehokas kisataitojen mentaaliharjoittelu parantaa täsmäiskun lailla juuri oikeita asioita. Tuloksia huomaat nopeasti.

Henkisiä jarruja ovat huonot fiilikset, kuten liika jännitys, epäonnistumisen pelko, yliyrittäminen, luovuttaminen. Nämä voivat aiheuttaa pahimmillaan koko kisasuorituksen romahtamisen verrattuna omiin taitoihin/kuntoon ja osaamiseen. Siksi kutsun niitä jarruiksi. Niiden työstäminen ja jalan ottaminen pois näiltä jarruilta on erittäin tärkeää kisatulosten kannalta.

Kaasun painaminen tarkoittaa huippusuorituksen saavuttamista tiukassa paikassa ja onnistumista. Huippusuoritukseen liittyy taito saada keho ja mieli toimimaan yhdessä.  Silloin fiilis, ajatukset, asenne, keskittyminen ja tavoitteet ovat itsestään selviä ja tulosta syntyy. Huippusuoritusolo on yksilöllinen jokaisella ihmisellä, joten oikean fiiliksen rakentaminen onkin tärkeää.

Vaikka jalan ottaminen pois jarrulta ja kaasun painaminen kuulostavat samanlaisilta asioilta, niin mielelle jonkin asian poistaminen (jarrun poisto) on eri asia kuin jonkin asian lisääminen tai vahvistaminen (kaasun painaminen). Siksi jarrujen poisto ja kaasun painaminen vaativat eri harjoitteita. Ylläoleva esimerkkiharjoitus kuuluu kaasun painamisen kategoriaan.

Urheilijan menestys on kiinni hänen kyvystään hallita tunteitaan.

Tsemppiä kisoihin!

Kirjoittajasta Panu Kuhlberg

Panu on urheilijoiden mentaalivalmentaja, sekä Light On Gravityn ja Huippusuoritus.fi:n perustaja. Panu valmentaa urheilijoita ja yrityksiä ajattelemaan entistä paremmalla tavalla. Panulla on kilpaurheilutausta ja muun muassa Euroopan mestaruus amerikkalaisessa jalkapallossa. Panu on myös pelannut Italian Golden Leaguessa.

Yritykset arvostavat myös Panun kansainvälistä johtamiskokemusta työelämässä. Panu kouluttaa ja luennoi yrityksissä ja muissa organisaatioissa, kuten yliopistoissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Menestyvän urheilijan kisataidot: Huippusuoritus kilpailussa - opas urheilijalle. Lue nyt!

>