Juttelin erään urheilijan kanssa niitä näitä treenaamisesta. Puhe tuli myös kilpailemisesta, ja miten siellä syntyy tulosta.
Hän toki tiesi ammattini ja kertoi spontaanisti keskustelun lomassa, että “en tarvitse mentaalivalmennusta” samalla, kun jatkoi jutustelua harjoittelustaan.
“Hienoa!” totesin.
En yleensä keskustelussa lähde aktiivisesti kertomaan mentaalivalmennuksesta, ellei siihen ole muilla mielenkiintoa. Lisäksi mielestäni tuputtaminen on tympeää, joten emme puhuneet asiasta.
Kaveri jatkoi jutustelua, ja ei mennyt kauaa, kun hän kertoi tyylistään kilpailla.
“Ensimmäinen veto menee aina ihan piloille. Sitä jotenkin jännittää niin paljon, ettei siitä tule mitään. Seuraavat vedot on huomattavasti paljon parempia.“
Meinasin vetää kahvit väärään kurkkuun, kun kuulin tämän.
Hänhän oli juuri painokkaasti kertonut, ettei tarvitse, eikä hyötyisi mentaalivalmennuksesta.
Lisäksi hän ei kommentissaan kokenut olevan mitään erikoista, eikä nähnyt sen olevan mitenkään ristiriidassa aikaisempaan. Hän jatkoi kertomista jännityksen ärsyttävyydestä ja sen aiheuttamista tilanteista. Kysyinkin häneltä, että miten kisat sujuisi, jos ensimmäinenkin veto menisi hyvin.
Kysymys ei ollut hänelle edes oleellinen, koska se ei tuntunut mahdolliselta.
“Ei se eka veto koskaan oo hyvä. Aina täytyy ensin päästellä liiat höyryt pois, niin toisen vedon voi tehdä rennosti ja huomattavasti paremmin.“
Urheilija ei edes ollut ajatellut sitä mahdollisuutta, että tätä hänen tapaansa kisata voisi edes jotenkin muuttaa, koska kysehän oli faktasta.
Tällaisia ne uskomukset ovat. Uskomuksia pidetään totuuksina. Onneksi kyse ei kuitenkaan ole universaalista faktasta.
Vai mitä mieltä olette, onko mahdollista, että maailmasta löytyisi edes yksi urheilija, joka saattaa tehdä hyviä tuloksia myös sillä ensimmäisellä yrityksellä?
Jokaisella meistä on uskomuksia, joita pidämme totena. Emme osaa edes kyseenalaistaa niitä. Emme, vaikka ne olisivat myrkkyä suoritukselle. Omasta ajattelusta käsin voi olla hankala analysoida sitä samaa omaa ajattelua. Se ei ole kovin objektiivista.
Juuri tästä syystä keskustelukaverini ei edes osannut ajatella tarvitsevansa mentaalivalmennusta. Hän näki ongelman ensimmäisessä vedossa vaan asiana, joka oli fakta. Siksi ongelma piti vaan hyväksyä. Siksi hän ei edes kyseenalaistanut ongelmaa, saati, että olisi mitään sille edes yrittänyt tehdä.
Älä anna tällaista etumatkaa kilpailijoillesi!
Yksi suurimmista rajoitteista kilpailumenestymiselle ei ole se, etteikö urheilija tunnistaisi huonoja ajatuksia, huonoja fiiliksiä. Suurin rajoite on se, että ajatellaan, ettei niille voi tehdä mitään. Suurin etumatka, jonka voit antaa, on jättää käyttämättä osaamistasi ja taitojasi. Ja mikä vahinko se onkaan, jos sen tekee tietämättään.
Onneksi tämänkin kirjoituksen lukijana tiedät, että ajatuksia ja tunteita voi muuttaa. Asennetta voi muuttaa. Rajoittavia uskomuksia voi muuttaa.
Ensimmäinen pikku-askel kohti parempaa suoritusta onkin palauttaa mieleen pari suoritusta, joissa on ollut juuri se mahtava olo, jossa tulosta syntyy.
Meillä ei ole varaa jäädä taka-alalle miettimään miksi naapurin kaverit menestyvät, vaikka itse treenatataan paljon kovempaa. Otetaan härkää sarvista, ja laitetaan suorituskykymme sille tasolle, johon se kuuluukin. Se tarkoittaa oman ajattelun virittämistä sellaiselle tasolle, että saat itsestäsi koko osaamisesi irti.
Kisoissa nimittäin pärjää, kun osaa kilpailla. Se tarkoittaa myös mentaalitaitoja. Ja kun ryhdyt kartuttamaan henkisiä taitojasi, huomaat, miten helppoa se on. Kyse on taidoista, jonka me kaikki voimme oppia:
✔️ Joskus emme edes huomaa, että meillä on kilpailukykyämme rajoittavia ajatuksia mielessämme
✔️ Usein pidämme näitä asioita faktoina, ja emme edes ymmärrä miten ne heikentävätkään suoritustamme
✔️ Toisaalta urheilija voi olla myös tuskaisen tietoinen jostain ongelmasta (esim jännitys), mutta ei tiedä, että asian voi oikeasti myös nopeasti muuttaa
✔️ Kilpailutaitosi määrää miten saat itsestäsi kaiken osaamisen kilpailuissa irti
✔️ Huippu-urheilijan menestyminen on kiinni hänen kyvystään hallita tunteitaan ja ajatuksiaan
Mitä enemmän haluat parantaa suoritustasi ja menestyä, sitä tärkeämmäksi kilpailutaitosi tulevat, koska harjoituksista ei mitaleita jaeta.
Muun muassa näitä erittäin oleellisia asioita opit mentaalivalmennuksen Huippusuorituspäivässä.
👉🏼👉🏼 Seuraava mentaalivalmennuksen Huippusuorituspäivä on 7.10.2017 Helsingissä. Tule mukaan!
Huippusuorituspäivä on tarkoitettu urheilijoille ja valmentajille. Siellä opetan henkisen valmennuksen näkökulmasta käsin miten valmistaudut kilpailuun, jotta saat kaiken itsestäsi irti.
Ohjelma on ainutlaatuinen ja monipuolinen. Osallistumalla saat tärkeät tiedot, taidot ja valmennuksen yhdessä paketissa: mentaalitreenin, taitojen oppimisen, sekä valmentautumisohjeet kisoihin. Tämä on tehokas ja osallistujalle yksinkertainen tapa oppia näitä elintärkeitä taitoja yhdellä kertaa, yhdessä paketissa.
Lue lisää täältä.
Tsemppiä ja toivottavasti nähdään valmennuspäivässä!