Mikä onkaan suorituksessa se kolikon kääntöpuoli?

Eräs tärkeä asia tuli mieleeni, kun katselin yleisurheilun MM-kilpailuja Lontoosta. Arvokilpailuthan ovat aina urheilijoille niitä tärkeimpiä paikkoja tehdä tulosta.


Kun panokset kasvavat, urheilijan suoritukset kilpailuissa voivat muuttua. Joko parempaan tai huonompaan.

Olet varmaan itsekin huomannut, miten joissain kilpailuissa tuntee paineita eri tavalla kuin jossain toisessa kilpailuissa, tai harjoituksissa.


Mutta miten on mahdollista, että suorituksesi kilpailussa olisi jotenkin erilainen verrattuna harjoituksessa tekemään suoritukseesi? Kysehän on täysin samasta hypystä, heitosta, juoksusta tai suorituksesta!


Ero tulee siitä, että ajattelet kilpailutilannetta eri tavalla kuin harjoittelutilannetta: Ajattelusi muuttaa suoritustasi.

Jos ajattelu muuttaa suoritusta, niin miten?

 ✅ Kun fiiliksesi, asenteesi ja ajatuksesi ovat sinua tukevia, saat itsestäsi osaamisesi irti. Oikea fiilis vaikuttaa liikkeisiisi. Teet suorituksen epäröimättä. Uskot itseesi.  Oikeat tunteet ja ajattelu nostavat sinut huipåpusuoritustasolle. Eli saat normi-suoritusta selvästi paremman tuloksen.

Mutta usein unohdetaan asian kääntöpuoli. Tutkimustenkin mukaan myös päinvastainen on totta:

‼️ Huonot ajatukset eivät pelkästään saa suoritustasi taantumaan huipputasostasi normaalitasolle, vaan vetävät suorituksen normaalitasoa alemmalle, huonommalle tasolle. Alisuoritat.


Näin kävi esimerkiksi golfareille, kun heillä tutkittiin ennen puttaamista tehtyjen mielikuvien vaikutusta. (Lähde: Woolfolk, R.L., Parrish, M.W. & Murphy, S.M. The effects of positive and negative imagery on motor skill performance, Cognitive Therapy and Research June 1985, Volume 9, Issue 3, pp 335–341)

Alisuorittamista tapahtuu, vaikka fyysiset edellytykset tai taidot mahdollistaisivat paremman suorituksen. Paineet ja jännitys ovat omiaan luomaan näitä suoritusta huonontavia ajatuksia.

Samassa kilpailussa voit pelkästään ajatustesi takia joko alisuorittaa, tehdä normaalisuorituksen, tai tehdä fysiikkaasi ja taitoihisi nähden huippusuorituksen. Voit jäädä karsintoihin, tai päästä podiumille.

Onpa käsittämätöntä!


Ei siis ole ollenkaan yhdentekevää millaisia ajatuksia sinulla kisoissa on.

Joku voisi sanoa, että mitä paremmat kilpailutaidot sinulla on, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on menestyä, koska kilpailutaidot ovat juuri näitä ajattelutaitoja.


Kysymys tietysti kuuluu: Millaiset ajatukset ovat huonoja? Millaiset hyviä? Ja erityisesti: MITEN huonoista ajatuksista luodaan parempia ja hyvistä LOISTAVIA? Eli mitä täytyy tehdä, jotta pääsee normi-suorituksesta huippusuoritukseen? Tai estää alisuorittamisen?


Onneksi nämä ovat kisataitoja, joita voit oppia. Kyse ei ole geneettisestä ominaisuudesta, jolle ei voi mitään. Kyllä voi!


Kisataidot parantavat kisatuloksiasi:

 Ajatuksillasi, fiiliksilläsi ja asenteellasi kilpailussa on väliä!

✔️ Kyse on ajattelun taidoista, joita voit oppia varsin nopeasti.

✔️Oikeanlaisella ajattelulla saat itsestäsi kaiken irti kilpailuissa

✔️Kilpaileminen on hienoa, kun voit jättää kanssakilpailijat harmittelemaan sään vaikutusta samalla, kun itse teet huippusuorituksen

✔️Kun kilpailet oikeasti sillä tasolla, joka vastaa tuhansia harjoittelutuntejasi, etkä anna tasoitusta muille ajattelemalla toimimattomia ajatuksia, alkaa tulosten paraneminen kilpailuissasi välittömästi


Olen tehnyt urheilijoille ja valmentajille valmennuksen, jossa opit nämä asiat monipuolisesti ja tehokkaasti, koska käyn kokonaisen mentaalivalmennusprosessin kurssilla läpi.

Verkkovalmennus on ainutlaatuinen - käy katsomassa  ohjelma!


Mikäli monipuolinen, konkreettinen ja käytännöllinen kurssi kiinnostaa, niin tämä on tehokkain ja yksinkertaisin tapa saada kisastaitosi  nosteeseen.

?? https://huippusuoritus.fi/eroon-jarruista-verkkokurssi/


Nähdään valmennuksessa ja tsemppiä kilpailuihin!
Panu

Kirjoittajasta Panu Kuhlberg

Panu on urheilijoiden mentaalivalmentaja, sekä Light On Gravityn ja Huippusuoritus.fi:n perustaja. Panu valmentaa urheilijoita ja yrityksiä ajattelemaan entistä paremmalla tavalla. Panulla on kilpaurheilutausta ja muun muassa Euroopan mestaruus amerikkalaisessa jalkapallossa. Panu on myös pelannut Italian Golden Leaguessa.

Yritykset arvostavat myös Panun kansainvälistä johtamiskokemusta työelämässä. Panu kouluttaa ja luennoi yrityksissä ja muissa organisaatioissa, kuten yliopistoissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Menestyvän urheilijan kisataidot: Huippusuoritus kilpailussa - opas urheilijalle. Lue nyt!

>