Yleiset väärinkäsitykset kisamenestyksen syistä

Mikäli olet kilpaurheilija,  sinun tuloksesi ja menestymisesi mitataan tietenkin kilpailussa. 

Kilpailussa ei jaeta pisteitä tai sijoituksia sen perusteella, millaisia suorituksia on harjoituksissa tehnyt.  Kilpailujen tarkoitus on katsoa juuri siinä ja silloin kuka on paras - riippumatta aiemmista tuloksista.

Ilman muuta kilpailun lopputuloksessa sattumalla on sijansa. Joskus käy vaan hyvä tuuri, tai huono tuuri. Tai esimerkiksi palautumisessa, tankkaamisessa tai terveydentilassa (alkava flunssa) saattaa olla ongelmia.

Usein kyse on kuitenkin siitä, miten saat itsestäsi kaiken treenatun potentiaalin kisoissa irti. 

Tämä on varmaan kaikille itsestään selvää. 

Ja tästä eteenpäin asiat ovatkin usein pahasti sekaisin...

Mitä tarkoitan?

Useilla ihmisillä, olivat he sitten penkkiurheilijoita, harrastajia, valmentajia  tai  urheilijoita,  on mielipide miksi joku voittaa tai häviää. Katso tätä listaa selityksistä, miksi kisoissa tuli huono tulos. Nämä ovat tyypillisiä ja usein (vaikkei toki ihan aina, mutta silti usein) huonoja selityksiä huonolle kisamenestymiselle:

  1. Oli huono päivä, ei vaan saanut irti.
  2. Jollain nyt käy vaan aina säkä
  3. Joku vaan on hyvä kisaamaan (tai joku vaan nyt ei ole hyvä kisaamaan). Se on geeneissä.
  4. Ei vaan osaa (vaikka harjoituksissa kyllä osaa)
  5. Pää ei vaan kestä
  6. Kun ei saanut  onnistumisia alle, niin tulee heti yliyrittämistä

Niin kauan, kun hakee selitystä tämän tyyppisistä selityksistä, ei pysty korjaamaan itse ongelmaa. Miksi? Koska nämä perustelut joko perustelevat tulosta sattumalla (kohdat 1 ja 2)  tai geeneillä tai pysyvällä ominaisuudella, johon ei voi vaikuttaa  (kohdat 3 , 4 ja 5). Astetta edistyneempi tapa huijata itseään huonompaan tulokseen on keksimällä sääntöjä ja ennakkoehtoja (kohta 6). Nämä selitykset ovat muutosta estäviä ja hyödyttömiä yleistyksiä, jotka eivät aina pidä paikkaansa.  On ehkä oikeutettua puhua siis väärinkäsityksistä.


Vertaa ylläolevaa listaa tähän uuteen listaan, jossa on parempia syitä kisamenestymiselle:

  1. Tiesin tarkalleen mitä kannatti tavoitella
  2. Osasin poistaa aiemmin kärsimäni pahan kisajännityksen/epäröinnin/epäonnistumisen pelon ja nyt kisaaminen tuntui täysin erilaiselta 
  3. Tiesin, miten pystyin luomaan itselleni huippufiiliksen kisaan, oli luottavainen olo, ja siksi sain itsestäni kovan tuloksen irti. 
  4. Olin oppinut keskittymään, jolloin mieleni pysyi suorituksessa eikä vaellellut lopputulokseen ennen aikojaan.
  5. Olen rakentanut itselleni asenteen, jossa pystyn suorittaa parhaalla mahdollisella tavalla riippumatta tilanteesta, tai väliaikaisesta epäonnistumisesta huolimatta.
  6. Nautin kisaamisesta ja annoin kaikkeni.

Osaatko jo nämä taidot?

Tiedätkö, mitä sinun tarkalleen kannattaa tavoitella? Miten hyvin pystyt poistamaan liian jännityksen, epäröinnin, yliyrittämisen? Miten hyvin tiedät, millä tavalla toimimalla luot mahtavan huippusuoritusolon? Mitä ajattelemalla pääset tilaan, jossa ei tarvitse ajatella? Ja niin edelleen... Tämä lista luetteli taitoja, joita voit harjoitella.

Kyse on kisataidoista - painotus sanan jälkimmäisellä osalla: kisataidoista.

Koska kyse on taidoista, se tarkoittaa, että niitä voi onneksi harjoitella ja opetella. Ja tämä on sinulle urheilijana jo todella tuttua. Kunhan vaan tiedät mitä kannattaa harjoitella ja miten, edistyminen voi olla nopeaa.

Itse puhun esimerkiksi "jarrujen poistamisesta" ja "kaasun painamisesta", eli miten poistat huonoja jarruttavia tunteita (liika jännitys, epäröinti jne) ja miten luot oikean kisafiiliksen (huippusuoritusolon, vaikkapa itsevarman ja rennon fiiliksen - tai mikä sinulle onkaan sopivin olo). Näillä taidoilla pääsee jo pitkälle!

Urheilijan kannattaisi panostaa näiden taitojen opettelemiseen edes pieni hetki. Ota mentaaliharjoittelu edes pieneksi osaksi omaa harjoitteluasi. Silloin ainakin isoimmat mentaaliset virheet osaa vältää. Meditaatio-munkiksi ei ole tarve ryhtyä, ja  jo muutaman oikeanlaisen harjoitteen tekeminen voi vaikuttaa positiivisesti. Silloin tuloksetkin huomaa yleensä pikaisesti.

Mentaaliharjoittelusta on täällä sivuillani paljon tietoa. Mikäli haluat itsenäisesti oppia nopealla ja tehokkaalla, myös verkkokurssi toimii konseptina hyvin. Laadukkaaseen kurssiin on rakennettu juuri oikeat harjoitteet ja oikeassa järjestyksessä siten, että yksilöllisyys on huomioitu.

Lopuksi, kun mietit, paljonko laitat harjoitteluusi vuodessa tunteja, niin kuinka paljon treenaat kisoissa menestymistä? Siihen laitettu aika saattaa kenties tuoda monenkertaisia tuloksia vaivaansa nähden. Olisiko aika testata?  Oppaassani kerron lisää miten treenauttaa mieltäsi.

>>> Lataa opas (ilmaiseksi!) tästä itsellesi nyt.

Tsemppiä kisoihin ja treeneihin! 

Panu

Kirjoittajasta Panu Kuhlberg

Panu on urheilijoiden mentaalivalmentaja, sekä Light On Gravityn ja Huippusuoritus.fi:n perustaja. Panu valmentaa urheilijoita ja yrityksiä ajattelemaan entistä paremmalla tavalla. Panulla on kilpaurheilutausta ja muun muassa Euroopan mestaruus amerikkalaisessa jalkapallossa. Panu on myös pelannut Italian Golden Leaguessa.

Yritykset arvostavat myös Panun kansainvälistä johtamiskokemusta työelämässä. Panu kouluttaa ja luennoi yrityksissä ja muissa organisaatioissa, kuten yliopistoissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Menestyvän urheilijan kisataidot: Huippusuoritus kilpailussa - opas urheilijalle. Lue nyt!

>