Teemu Selänteen mentaaliharjoitukset

Jatketaan jääkiekkoilijoiden ulostuloilla mentaaliharjoittelusta. (Aikaisempia kirjoituksiani löytyy Facebookistä täältätäältä ja täältä.)

Tällä kertaa Teemu Selänne kertoo pari hienoa detaljia Ilta-Sanomien Suoraa Puhetta -lähetyksessä 21.11.2015. Hän puhui kahdesta erilaisesta harjoituksesta, joita hän itse käytti maalihanojen avaamiseksi.

Käydään Selänteen kuvaamat harjoitteet tarkemmin läpi.

Tässä ensimmäinen:

"Hän korostaa myös mielikuvaharjoittelun merkitystä.

– Anaheimissa oli välillä pidempiä maalittomia jaksoja. Silloin pyysin videovalmentajaltamme pätkän, jossa oli esimerkiksi 20 tekemääni maalia. Illalla katsoin maalit kotona ja tein saman seuraavana päivänä ennen hallille lähtöä. Sain pienen kutinan siitä, miten ne maalit syntyvätkään."

Kyseessä siis on mielikuvaharjoittelu yhdistettynä fyysiseen treenaamiseen. Erittäin toimiva ja yleinenkin malli. Videon katsominen on mielikuvaharjoittelua. Selänne käytti mielikuvaharjoitteessa oikeissa tilanteissa toimineita hyökkäyksiä,  ja vieläpä omasta itsestään, eli niihin oli helppo "astua sisään", eli assosioitua. Itse videokuva oli dissosioitu (hän näki itsensä tekemässä), eli käytössä oli molemmat mieltämisen tavat, joka on tehokasta. Tähän päälle vielä fyysinen treenaus mielikuvaharjoitteen päälle kruunasi tuloksen. Ja lopputuloksena on tietenkin loistava suoritus.

Toinen mentaaliharjoitus liittyi ammattitermein ns. havaintoasemien käyttöön, joissa nähdään oma tilanne jonkun muun katselijan silmin. Selänne kertoi katselleensa asiaa maalivahdin näkövinkkelistä.

"Selänne kertoo löytäneensä maalijyvän useasti asettumalla maalivahdin asemaan.

– Kun oma pelini ei toiminut, puin monesti harjoitusten jälkeen veskan kamat päälle ja pyysin jätkiä laukomaan kiekkoja erilaisista kulmista."

Kun tilannetta katsoo toisen katsojan silmin, pystyy urheilija ikään kuin keräämään uutta tietoa ja uusia näkökulmia - aivan kuten Selänne teki. Eikä vaan mentaalisesti, vaan ihan myös fyysisesti olemalla itse maalissa. Usein erilaisia havaintoasemia kannattaa opetella käyttämään automaattisesti pään sisällä.

Molemmat näistä Selänteen harjoitteista sisältävät hyviä ja toimivia elementtejä myös mentaalivalmentajan näkökulmasta. Loistavalla pelaajalla on poikkeuksetta myös toimivia mentaalisia strategioita, ja onneksi näitäkin asioita voidaan parantaa ja hioa entisestään.

Jos haluat saada harjoittelustasi kaiken irti, niin tärkeissä paikoissa pitää onnistua. Siihen vaikuttavat henkiset kykysi.

Yleinen ongelma urheilijoilla on kisoissa onnistuminen. Usein kisoissa saatetaan jännittää, tai muuten vaan alisuorittaa. Asia kannattaa laittaa kuntoon, sillä muuten urheilija hukkaa satoja harjoittelutunteja. 

Jos et tiedä mistä aloittaa, voit lukea vaikkapa ilmaisen oppaani. Opit, miten saat ohjelmoitua itsesi tekemään kovia suorituksia hyvällä onnistumisprosentilla. Aika hyvä diili, vai mitä?

"Olen tehnyt sinulle oppaan, jossa kerron millaisella menetelmällä voit valmistautua kisoihin ja nostaa suorituksesi oikealle tasollesi. Saat oppaan ilmaiseksi. Tsemppiä!"

T: Panu, urheilijoiden mentaalivalmentaja

Kirjoittajasta Panu Kuhlberg

Panu on urheilijoiden mentaalivalmentaja, sekä Light On Gravityn ja Huippusuoritus.fi:n perustaja. Panu valmentaa urheilijoita ja yrityksiä ajattelemaan entistä paremmalla tavalla. Panulla on kilpaurheilutausta ja muun muassa Euroopan mestaruus amerikkalaisessa jalkapallossa. Panu on myös pelannut Italian Golden Leaguessa.

Yritykset arvostavat myös Panun kansainvälistä johtamiskokemusta työelämässä. Panu kouluttaa ja luennoi yrityksissä ja muissa organisaatioissa, kuten yliopistoissa.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Menestyvän urheilijan kisataidot: Huippusuoritus kilpailussa - opas urheilijalle. Lue nyt!

>