Uuden tekniikan, taidon tai pelitavan nopea oppiminen voi usein erottaa menestyvät urheilijat muista urheilijoista. Uusien taitojen nopea oppiminen on urheilijalle äärimmäisen oleellista esimerkiksi parempien tekniikoiden hiomisessa.
Tätä taitoa usein kuvataan sanalla lahjakkuus. Lahjakkaina pidetyt urheilijat näyttävät maagisesti oppivan heille opetetut uudet tekniikat välittömästi. Heillä on kyky mieltää asiat automaattisesti sellaisella tavalla, joka toimii.
Tämän harjoituksen avulla voit auttaa mieltäsi sisäistämään tekniikat nopeasti. Harjoitus toimii parhaiten yhdessä normaalin tekniikkaharjoittelun kanssa.
Mistä on kyse?
Menetelmä perustuu aivoille sopivan informaation keräämiseen ja sen käyttämiseen tehokkaasti mielikuvien avulla. Niiden avulla tieto suorituksesta ajetaan mielen sisään, jolloin oppiminen nopeutuu merkittävästi.
Harjoitusohjeissa olen käyttänyt esimerkkinä Mikael Granlundin kuuluisaa ilmaveiviä, joka on huikea taidonnäyte. Tuo jääkiekon MM-kisoissa vuonna 2011 tehty maali Venäjää vastaan sai oman postimerkinkin.
Harjoitusohjeet ilmaveiville
Tehdään lyhyt ajatusharjoitus:
- Kuvittele itsesi suureen elokuvateatteriin. Istut parhailla paikoilla. Olet tullut katsomaan Granlundin huippusuoritusta jättimäiseltä kankaalta. Elokuva alkaa Granlundin huippusuorituksen alusta ja päättyy maaliin. Elokuva tulee pyörimään keskeytyksettä ja toistuvasti alusta loppuun tämän huippusuorituksen ympärillä.
- Elokuva käynnistyy. Katsot Granlundia. Samalla huomioi hänen liikkeensä mahdollisimman tarkasti. Ja, jos jotenkin mahdollista, katso myös hänen ilmettään. Mitä hän ajattelee? Millainen asenne hänellä on? Miten hän liikkuu?
- Elokuvissa voi tapahtua mitä vaan, ja niin nytkin: kun jatkat huippusuorituksen katsomista, Granlundin pään paikalle tulee sinun oma pääsi. Kaikki muu elokuvassa pysyy ennallaan. Miltä hän mahtaakaan nyt näyttää? Jatka elokuvan katsomista ja pyörittämistä, vaikka päähenkilön pää näyttääkin erilaiselta.
- Seuraavaksi, loputkin Granlundin kehosta vaihtuu kokonaan sinun kehoksesi. Tshup! Kaikki liikkeet ja toiminta pysyvät kuitenkin täysin identtisenä. Ainoastaan päähenkilö on muuttunut.
- Katsot nyt miten itse teet MM-kisoissa ilmaveivin; Granlundin tilalla olet sinä. Näet itsesi tekemässä sen täsmälleen identtisellä tavalla kuin Granlundkin teki, pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Miltäköhän mahdat näyttää ketteränä ja jääkiekkovarusteissasi?
- Samalla kun jatkat kohtauksen seuraamista, lähdet liitämään kohti elokuvassa näkyvää itseäsi ja, jollain tavalla, hyppäät elokuvan sisään olemaan hän. Nyt. Puet hänet päällesi kuin takin. Ja koe kaikki se, jonka hän koki. Huomaa pelaajan omin silmin miltä näyttää mailasi, kiekko ja se koko tilanne jäällä. Miltä kuulostaa jään ja luistimen äänet? Miltä tuntuu mailan liike, kun teet harhautukset? Miltä kiekon paino tuntuu, kun nostat kiekon lavalle? Missä on tasapainosi? Miten kädet ja jalat liikkuvat? Miltä näyttää kiekko, joka nousee lavan mukana ylöspäin? Miltä tuntuu ajatella näillä Granlundin ajatuksilla, miltä tuntuu tehdä ne harhautukset ja ilmaveivi? Ja se onnistumisen fiilis?
- Näe uudestaan kaikki vieläkin kirkkaampana, terävämpänä ja suurempana mielikuvana. Koe äänet voimakkaina samalla, kun tunnet kehossasi suorituksen omakohtaisesti yhä uudestaan. Elä hetki uudelleen ja huomaakin jo tietäväsi jotain sellaista, mikä auttaa liikkeen opettelussa, sillä kehosi ja mielesi jo tietävät miten se maali tehdään.
Käy tilanne läpi joka ilta mielessäsi, ja aivosi oppivat miten se tehdään.
******
Voit toki opettaa mielellesi ihan minkä muun tahansa taidon.
Mieti kuka on se henkilö, joka toimii tai käyttäytyy juuri sillä tavalla, jonka haluat itsekin oppia. Kuka on idolisi? Kenellä on se paras swingi golfissa? Kuka on käsittämättömän taitava, tai kenen urheilijan asenteen haluat oppia?
Valitse mitä haluat oppia, vaihda idolisi Granlundin tilalle ja varaa paikkasi mielesi leffateatterista. Laita leffa pyörimään.
Enjoy.
“Ennen jokaista lyöntiä, ponnistusta, harhautusta ja suoritusta on ajatus. Ajatukset ovat tekemisen alkupisteessä.” – Panu Kuhlberg
*****
Harjoituksen voi tehdä myös käyttäen videokuvaa apuna. Tällöin voi mallintaa urheilijan tekemisiä entistäkin tarkemmilla yksityiskohdilla. Alla Granlundin suoritus hidastuksineen päivineen ja useista eri kuvakulmista.